Van Varanasi aan de Ganges naar Trivandrum - Reisverslag uit Trivandrum, India van Anneke Postma - WaarBenJij.nu Van Varanasi aan de Ganges naar Trivandrum - Reisverslag uit Trivandrum, India van Anneke Postma - WaarBenJij.nu

Van Varanasi aan de Ganges naar Trivandrum

Door: Anneke

Blijf op de hoogte en volg Anneke

25 Februari 2013 | India, Trivandrum

Weg uit Delhi!

' Morgens nog de Qutb Minar bezocht. Een toren , die als minaret gebruikt werd en gebouwd was om de overwinning van de moslims te vieren.
Daarna nog naar een Lakshmi tempel. Geluncht hebben we in een populaire keten die in heel veel landen zit. Twintig minuten in de rij en dan maar hopen dat je binnen gelaten wordt. We hebben wel lekker gegeten: thali. Een zuid Indiase specialiteit waarbij je een aantal curry's krijgt en raita, daarbij chapati en puri ( zie foto).
Om 17 uur waren we op het station.Een drukte van jewelste. De trein stond er al en de derde klasse zat al stampend vol. Wij konden pas om 18u15 de trein in want we moesten nog wachten op de indeling van de wagon. Die komt nl op de trein te hangen met je naam en coupe erbij. We hadden vanuit Nederland, hoe decadent, eerste klasse geboekt maar je kunt dan een 4 persoons compartiment of een 2 persoons krijgen. Eerst maar eens afwachten of de internetboeking goed was doorgekomen.
Om 18 uur werden de brieven opgehangen en: we stonden erop !! In een 2 persoons couchette ook nog! we hebben redelijk geslapen met een goed kussen, 2 lakens ,een deken en een fles rum met cola, wat wil je nog meer! (Geen blauwe billen Hans en Mariette!!).
Na een goede reis kwamen we met 2 uur vertraging in Varanasi aan. Van het guesthouse stond er al iemand te wachten en we werden met de tuk tuk weggebracht tot een bepaald punt. De straatjes van oud Varanasi zijn zo oud, smal en bevolkt met zoveel koeien dat je er met een auto, tuk tuk en riksja niet kunt komen. We hebben een prima onderkomen aan de Ganges.
' s middags even in de stad rondgelopen en daarna naar de main- ghat geweest voor de avondceremonie voor de heilige rivier( is iedere dag).
Vanmorgen om 6 uur een boottocht gemaakt langs de ghats waarbij je de mensen ziet die bij zonsopkomst naar de rivier komen om de zon en de rivier te begroeten. Ze wassen zich en gaan daarna naar de tempel.Aangezien Varanasi een van de 7 heilige steden is moeten hindoes proberen minstens een keer hier te komen.
Dit jaar is een heel bijzonder jaar. Het is Maha Kumbh Mela. Eens in de 12 jaar is dit en de hindoes gaan hier minstens 1 keer heen als ze geld hebben. Daarnaast is er ook een " half" kumbh mela ,de laatste was dus 6 jaar geleden en er kwamen 70 miljoen!! mensen op af!! Ze verwacten 110 tot 130 miljoen mensen tussen 27 januari en 25 februari.Dit is in Allahabad, niet zo ver hier vandaan. Omdat het daar nu giga druk is zitten er hier op het moment heel veel " holy men" ( Sadhus, de in het oranje geklede bewakers vh geloof) en Naga Babas, radicale hindoes die horen tot bepaalde kloosters. De laatsten zitten hier poedelnaakt op de trappen , ingesmeerd met as en sommigen geschminkt als Shiva ( Varanasi is de stad van Shiva) de hele dag blowend en eenmaal daags showerend ( mensen nemen een shower tijdens de kumbh mela in het water waar de 3 heilige rivieren samenvloeien).
Vanmiddag naar de grootste burning ghat gelopen. Je weet echt niet wat je ziet: in rijen worden de lijken versierd met allerlei glinsterende kleden en bloemenslingers naar de Ganges gedragen door outcasts, dan worden ze ondergedompeld in het water. Vervolgens gaan ze op de brandstapel ontdaan van baar ,kleden en bloemen en wordt er hout over heen gelegd. Vervolgens komt een priester met Shiva vuur de stapel aansteken. Hoe lang de crematie duurt hangt af van het soort hout dat er gebruikt wordt. Het hout wordt op grote wegschalen gewogen zodat er naderhand afgerekend kan worden. Het hospice van Varanasi staat, heel luguber, naast de burning ghat.
In het water bij de ghat zie je waterbuffels die de bloemenslingers opeten en mannen die de as staan te zeven op zoek naar de juwelen die aan de doden worden meegegeven. Al met al erg indrukwekkend. Sinds een paar jaar mogen er geen vrouwen meer mee naar deze ghat om te voorkomen dat ze zichzelf levend met hun mannen verbranden.
Het is heel vreemd maar het stinkt hier absoluut niet.
' S middags nog wat in de stad rondgelopen. Je zintuigen moeten hier op volle toeren werken:
Ogen: zien wat er allemaal gebeurd en er voor zorgen dat je niet in poep, braaksel,tabaksfluimen etc. trapt.
Oren: om het gezang bij de rituelen en de waarschuwingen voor overstekende koeien te horen
Neus: niet te veel gebruiken want dan word je soms een beetje onpasselijk
Mond: om lekker te eten en nee te zeggen tegen alle gidsen die je zo nodig van alles willen vertellen en je winkels in proberen te krijgen.
Vanmiddag werd ik echt eventjes niet goed toen ik zag dat een oude vrouw met haar blote handen koeienstront in een plastic zakje deed......
Vandaag is het de 22ste en straks vliegen we via Delhi naar Trivandrum in het zuiden van India. Ben benieuwd naar de verschillen!
Na een goede vlucht, met tussenstop in Bangalore zijn we om 23u35 volgens schema geland: 28 graden, warm dus. Met de taxi naar Graceful homestay. Een soort B&B aan de rand van de stad. Er zijn 4 kamers en een hele grote tuin vol palmen en bougainville.
Gauw naar bed gegaan want je wordt wel gaar van zo'n vliegreis.
De volgende ochtend een beetje in de buurt rondgelopen : schoon, vriendelijke mensen, weinig getoeter en geen koeien op straat...wat een verschil. Koelde het in het noorden ' s avonds echt af en had je een trui nodig, hier is het dag en nacht gewoon warm. Verder de hele dag niets gedaan, voor het eerst deze vakantie.
Vandaag eerst ontbeten en daarna zijn we naar de dierentuin geweest. Ze hadden ons ook wel in een hok kunnen stoppen : we werden uitgebreid bekeken, kinderen moesten een hand komen geven en hello zeggen en vervolgens wilden ze ook nog met ons op de foto. We weten nu dus een beetje hoe het is om in een dierentuin te zitten;-)
De dieren uit deze dierentuin zijn volgens zeggen gebruikt als voorbeeld voor de film the life of Pi.
Vanmorgen, 25 februari met de trein naar Varkala, aan het strand gegaan. We hadden de expres trein naar New Delhi. Gelukkig hoefden wij maar een dik half uur maar de hele reis duurt 50 uur!!
Ons hotel, basic maar prim ligt op een klif en we hoeven alleen maar een trap af naar het strand. Er is hier ook weer een lekker koel biertje te koop , weliswaar uit het theeservies maar het smaakt er niet minder om!
We blijven hier 2 nachten en dan gaan we met de trein naar Kottayam en vandaar naar Kumerakom. Daarover de volgende keer meer.
Als de foto's hier niet bij staan kun je ze weer vinden bij foto's.

Groetjes vanuit een erg warm Kerala!

Kor en Anneke

• 25 Februari 2013 - 15:15

Jeanne Grosfeld:

aan de foto's is het verschil in rust al af te zien tussen het noorden en het zuiden. Daar past natuurlijk een 24 uurs warme temperatuur bij.
    Wel bijzonder om te lezen dat jullie nu pas tijd hebben om een dag rust te nemen. En dat nog wel op je vakantie?!

• 25 Februari 2013 - 15:34

Anneke Postma:

De foto' s van het zuiden moeten nog komen!!

• 25 Februari 2013 - 15:59

Leo:

Ga zo door. Een reis, echt iets voor jullie. Ikzelf moet er nog hard over nadenken.
    Groetjes
    Leo en Marion

• 25 Februari 2013 - 22:00

Mariet:

We zagen het al op de t.v een giga drukte dit jaar bij de ganges echt een hoogte punt toch dit vergeet je nooit meer,proef al dat het zuiden een hele andere wereld is schoner relaxter. Nu gaat de vakantie beginnen tenminste ?..??? Ben erg benieuwd naar het relaas van het zuiden nog drie weken te gaan.
    Geniet wij zitten hier nog steeds in ernstige kou liefs jet

• 25 Februari 2013 - 22:06

Anneke En Nico:

hallo anneke en kor.

Het is weer een indrukwekkend verslag.
    Wat je allemaal wel niet te zien krijgt.
    Het zal wel erg vermoeiend zijn.
    Lekker even op het strand bijkomen.
    de foto's spreken voor zich.

groetjes anneke en nico

• 26 Februari 2013 - 09:18

Marleen:

Heel interessant om jullie verslagen te lezen. Wat een avontuur. Hier wordt zeker wel een boek van uitgegegeven.
    Groetjes Marleen

• 26 Februari 2013 - 13:52

Leonne Van Der Steen:

Hoi Kor en Anneke,

Net weer jullie heerlijke reisverslag gelezen.

Een vriendin was in India op vakantie en op t.v. met dat reisprogramma.
    Dus nu heb ik niet enkel woord, maar ook een beeld.

Indrukwekkend.

Geniet nog van het heerlijke avontuur .

Groetjes Pieter en Leonne

• 26 Februari 2013 - 15:05

Ella:

Zullen jullie niet vechten wie het verslag gaat schrijven, die van Kor doet zeker niet onder voor die van jou Anneke. Blijf genieten en schrijven maakt voor ons niet uit wie het schtijft. We reizen graag verder mee.

Groetjes.
    Ella en Cock

• 26 Februari 2013 - 15:25

Anneke Postma:

Hoi Cock en Ella,

Tot nu leest Kor mijn verslagen alleen maar en ik denk dat het daar ook bij zal blijven ;-)
    Nog veel plezier daar aan de andere kant van de wereld!

Anneke

• 27 Februari 2013 - 13:16

Cathrien:

Hoi Anneke & Kor.

We zagen van de week een reportage over Varanasi.( Jullie liepen er niet tussen)Wat n massaal gebeuren.
    Zijn er niet zoveel toeristen of was dat in de dierentuin toevallig dat de mensen jullie liepen te bekijken?

groetjes Cathrien & Hans

• 27 Februari 2013 - 15:43

Eva Pina:

Sigue siendo un viaje lleno de aventura. Y todas las experiencias que os van enriqueciendo son fantásticas. que sigáis disfrutando y escribiendo.
    cariñosos saludos.
    Eva